Senaste i raden

De senaste veckorna har jag läst två böcker med lite liknande budskap. Död zon av Stephen King och Försvararen (The street lawyer) av John Grisham. Båda huvudpersonerna följer sina värderingar till punkt och pricka och offrar sig verkligen för det de tror på. Att göra det rätta. I Kings roman råkar John ut för en fruktansvärd bilolycka och hamnar i koma i 5 år. När han vaknar upp märker han snabbt att han kan se in i folks framtid. När han möter en politiker som kommer bli president och starta ett tredje världskrig. Knivig situation, han måste ju helt klart agera. Han frågar folk om de hade tagit möjligheten att döda Hitler om de hade fått chans till det.

Advokaten i Grishams roman väljer bort sin lysande karriär mot de hemlösas försvarare. Att välja bort pengar och ett liv fyllt av glamour och lyx för att hjälpa de som verkligen är i behov av det är storslaget.

Inte de bästa böckerna och långtifrån några som kommer sätta sig i minnet men det är alltid trevligt och upplyftande att läsa om personer som jobbar för en god sak och verkligen sliter för sina värderingar. Det ger en smula hopp för mig när jag vandrar i vårt själviska samhälle.

The Stone Roses

Ett band som endast släppte två album innan de splittrades '96 och som kanske inte riktigt fått den uppmärksamhet och uppskattning, åtminstone i efterhand, deras musik förtjänar. Fast det där med uppskattning behöver ju verkligen inte vara det viktigaste, de har nått ut till sin förunnade publik och det räcker ju på sätt och vis väl. Väldigt coolt band med fullständigt lysande slingor och melodier och mentalitet. Allting ligger så rätt, ytterst lite lämnas åt slumpen i musiken. Perfekt, åtminstone när det gäller Stone Roses. Tyvärr har jag inte i samma grad uppskattat sångaren Ian Browns soloplattor även om det självklart går ner utan några större ansträngningar. Givetvis kommer de ifrån Manchester. Helt galet hur mycket bra som kom därifrån under Madchester-eran.

Best of....

 I wanna be adored


 Waterfall


 Sally Cinnamon

Californication

Tv-serienörden rapporterar lite om min nya favorit på Tv4, Californication. Handlingen är kortfattat en frånskild författare som skrivit en succéroman en gång i tiden. Nu går han på tomgång och koncentrerar sig på att supa, knulla och vara allmänt störig. Samtidigt som han saknar sin föredetta fru och sin dotter, som han inte uppskattade tillräckligt när det behövdes. Lite likheter med Entourage fast bittrare och lite djupare tankegångar kanske. Mer mörk humor, inte lika bra som Entourage (om man nu ska försöka sig på en jämförelse vilket känns orättvist) men ändå riktigt underhållande. Grym serie! Torsdagar kl 22.35.

En annan serie som jag ska ge ett försök är Gossip girl. Verkar faktiskt vara lite Entourage-stuk fast för tjejer, kan nog vara intressant och kul. Dessutom är ju dem böckerna riktigt populära och sålt bra. Ett annat positivt tecken är att producenten heter Josh Schwartz, välbekant för alla O.C.-fantaster. Kan nog bli bra.

Bonnie & Clyde

Klassikern från 1967 om en sann händelse, en av filmhistoriens viktigaste. Filmen som la grunden för de mer råa och våldsamma filmerna under 70-talet. För er outbildade handlar den om det förälskade, och något uttråkade paret Bonnie och Clyde, som ger sig ut på tur och rånar banker i USA. Väldigt lätt att sympatisera och känna för de fascinerande karaktärerna, kan bero på att de skildras väldigt glamouröst och i bra dager trots deras brottsbana. Tjusig och förtrollande handling med grymma framställningar av miljön. Det är också väldigt intressant att iaktta våldet och hur de skildrade det, en aning skillnad mot nutida motsvarigheter. Detta var också väldigt kontroversiellt då skildringen av våld och romantik var djärv och ny för publiken. Också härligt att betrakta modet och stilen under denna tidpunkt, uppskattas i stor grad. Grymt innehåll och enastående skådespelarinsatser av de skickliga och vackra Faye Dunaway och Warren Beatty. Högsta betyg!
image6

           

Hang in there mate

Suck, var har all min motivation tagit vägen? Är den bortskrämd av kylan? Med en enda, ynka termin kvar innan studenten kan man ju tycka att det bara vara borde vara att trycka ner gaspedalen och köra, men när det väl behövs på min lediga tid finns varken viljan eller orken där. Vädret och kylan hjälper ju knappast till heller. Det finns ju så mycket annat att fokusera och tänka på. Men jag tänker i alla fall koncentrera mig på att ha en riktigt jävla kul termin och så får det bli som det blir. Mår jag kanoners kan nog motivationen till viss del komma tillbaka även fast det egentligen kan behövas ett längre uppehåll. Och framtiden orkar jag knappast tänka eller fundera mer på i nuläget, det upptar alldeles för mycket tid just nu.

Plugga-inför-matteprov-som-har-en-stor-risk-att-gå-åt-helvete-musik.

Match point

Ikväll såg jag filmen Match Point, en film om turens roll i allas öde, regisserad av Woody Allen och med min favorit Scarlett Johansson i en av huvudrollerna. Mycket bra förutsättningar och skyhöga förväntningar med andra ord. Starten och första timmen av filmen var till och med bättre än jag hade väntat mig. Bra och trevlig stämning, handling och skådespeleri i brittisk överklassmiljö. Tennis i Lacoste-mundering, opera, konst och mycket pengar i omlopp. En ovan miljö för huvudrollsinnehavaren Jonathan Rhys Meyers, föredetta tennisproffs som via kontakter får inträde till det rika livet. Andra halvan av filmen höll dock enligt mig åsikt inte samma klass och handlingen tog vissa svängar som jag inte riktigt uppskattade.

Ändå är det en riktigt bra och underhållande film med vacker skildring över London och dess överklassliv. Klart sevärd trots att jag inte riktigt gillade vändningarna och överraskningarna, jag trivdes så bra i miljön att jag inte ville se dem lämna den. Och Scarlett kan man aldrig se för lite av. Lite The talented Mr.Ripley-stuk över rullen med likheter i både handling, till viss del såklart, och i stil.
 

Big in Japan

Vissa dagar borde man inte ens gå upp ur sängen. Att försova mig men ändå ta det ordinarie transportalternativet till skolan är bland det värsta jag vet. Jag behöver min dusch, några lugna minuter med sportbilagan vid frukostbordet och tandborstning framför text-tv. Idag väcktes jag en halvtimme försent men ändå i tid för att med stress kunna hinna med bilen. Allt som oftast är det mitt samvete som tvingar mig att komma i tid trots att det ur vissa aspekter hade vart bättre att ta nästa chans med bussen. En stressad morgon kryddat med att inte känna sig helt fräsch, irritation, skumma lärare och även nedklädd dagen till ära kan i värsta fall förstöra stora delar av dagen.


Vid dessa tillfällen är bästa knepet, föga oväntat, att lugna ned sig med lite musik och avslappning. Idag valde jag den tidigare Libertinesbasisten John Hassalls nya band Yeti. Deras första och hittills enda album (eller om det är någon form av EP) ,som märkligt nog endast släpptes i Japan förra året, håller mycket hög klass. Dessutom är åtminstone ett par av låtarna, bland annat den mest kända "Never lose your sense of wonder", så gamla som från 2005. Kanske har de haft svårt att slå igenom, vad vet jag?! Nu har jag dock hört att de har planer för att släppa nytt ganska tidigt detta år, väntar med spänning.


Likheter med Libertines och Babyshambles kan höras. Kul och intressant är även att varje bandmedlem tydligen inför sina egna influenser och typ av favoritmusik i musiken och skapar Yeti-ljudet. Allt från Beatles, olika former av teatermusik, elgitarr och lite Led Zeppelin-stuk.

Som vanligt får ni lite smakprov.


Flyga drake

Jag hade länge gått och väntat på att läsa denna bok av Khaled Hosseini som fått så mycket beröm av verkligen alla som läst den. Skyhöga förväntningar och för en gångs skull motsvarades dessa med bravur. I Afghanistan växer två unga pojkar upp och trots deras skilda världar , Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare, umgås de sida vid sida och utvecklar en stark vänskap. Från starten är det lojalitet och vänskap från sin allra bästa sida för att senare raseras och vändas till en mardröm full av svek. Hoppet om världen tar ytterliggare några skutt när man ser de starka banden mellan två st personer med så olika villkor och förutsättningar. Just deras förhållande till varandra ligger sedan till grund för en outhärdlig skuldkänsla från Amirs sida efter att han fegat ur och inte hjälpt sin vän när han som mest behövde det. En skuld som han inte klarar av att bli påmind om varpå deras relation bryts och Amir flyr med sin far till USA efter oroligheter i hemlandet. Men just kärleken leder till uppoffringar och eventuellt en chans att ställa en del till rätta. Förtrycket i Afghanistan beskrivs ocensurerat tillsammans med landets fängslande och sorgliga historia.

Författaren lyckas otroligt bra med miljöbeskrivningarna. Trots totalt främmande kultur och miljö har jag inga problem med att se miljöerna framför mig. Flyga drake är utan tvekan en av de bästa böckerna jag någonsin läst. En gripande och känslomässig roman i ett kaotiskt land där vänskap, familjeband och lojalitet, något av det absolut viktigaste i livet, sätts på prov. Den beskriver även mycket starkt skuld och uppoffringar. Rekommenderar den till alla, klart läsvärd och ganska lättläst.


Band of Horses

Mina nya favoriter som jämförts med bland andra Neil Young och My morning jacket (inget dåligt sällskap direkt) har hittills släppt två album, Everything all the time och Cease to begin. Båda två håller väldigt hög klass genom hela plattorna med utsökta melodier och härlig dynamik i musiken. Som jag tidigare nämnde är likheterna med Neil Young slående i framförallt de lite mer rockiga låtarna, då likheterna i sång och gitarrspel träder fram ordentligt. De anonyma, mer ordinära spåren är få och består ändå av ett bra sound. Mycket intressant är även att de har en låt som endast är 52 sekunder lång, helt utan sång endast bestående av skönt och stilfullt gitarrspel. Detaljer är viktigt. Ett högklassigt band rakt igenom, helt klart värt att kolla in.

The Funeral. Den som är på tårna kan heller inte låta bli att undgå den stilenliga och eleganta videon som ger den perfekta känslan av låten. Ultimat ur alla synvinklar.



World trade center

En av filmerna om terrorattackerna 11:e september. En ganska enkel handling där man får följa två st poliser som fastnar i samband med ett av de många rasen och deras förtvivlade familjer. Den beskriver ganska bra hur hemskt det måste ha varit på plats när planen kraschade och man kände verkligen smärtan hos de drabbade. Förskräckelsen i hela USA var ganska tydlig. Dock tycker jag att filmen aldrig tog riktigt fart, huvudpersonerna sitter fast större delen av filmen och det händer i stort sett ingenting. Det riktiga engagemanget uteblev. Dessutom får deras fruar och deras förtvivlan stor plats i filmen vilket väcker känslor, men även här fattas djupet och en riktigt intressant historia. Dock väldigt bra och rejäla skådespelarinsatser, de höjer verkligen upplevelsen. Kan inte heller förstå hur endast 20 personer blev räddade ur katastrofområdet.

Sevärd film men inte mer än så. Jag föredrar helt klart den andra filmen på samma tema, United 93. Där kan man snacka om att bli berörd. Påverkade mig i väldigt mycket större utsträckning. Hade väntat mig klart mer från denna.
 

Jason McElwain

Den kan inte ses för många gånger. Världens bästa youtube-klipp.

Jag blir tårögd av styrkan och glädjen hos killen. Jag blir överväldigad av den fina gesten från coachen, så vackert. Jag blir mållös av lagkamraternas och publikens uppskattning och gratulationer. Jag önskar honom verkligen all framgång.

The story about pop and protest

Ikväll såg jag den första delen av dokumentär-serien Get up Stand up: The story about pop and protest. Den handlar om musikens inflytande i politiken och politiska protestsånger från alla tider. Artisternas kamp för rättvisa och mänskliga rättigheterMycket intressant och fascinerande att höra och se. Ett tal kan du omöjligt komma ihåg och använda igen, en sång kan hänga med i evigheter. Ett utmärkt tillvägagångssätt att göra skillnad och påverka. Otroligt fängslande och medryckande att se vilken styrka och kraft det ligger bakom vissa låtar och inte minst vilken vi-mot-världen-känsla som skapas. We shall overcome och historien kring den gav ståpäls och värdefull upplysning. Nyttigt och trevligt. Musik är nyckeln till allt mina vänner.


Välkommen till förändring

Jag startar om på nytt under nya former. Orsaken är att jag vill se förändring och skriva med en mer seriösare framtoning. Bonfire, som går i graven, innehöll för mycket självironi och hade en viss tendens att spåra ur. En hel del bra kom givetvis fram under tiden där men alltför sällan för min tillfredsställelse. Förhoppningsvis kommer kvalitén på inläggen höjas avsevärt jämfört med dess föregångare, inget mer dynga och skriva för skrivandets skull. Risken för återfall finns såklart men det är min önskan att det ska ske mer sällan.


Inriktningen på Inbetweener kommer att ligga med vikt på kultur, dvs. musik, film, konst, litteratur och annat som jag tycker är viktigt. Det betyder även att bloggen kommer att vara relativt fri från klagomål från min sida, känns som att den tiden är förbi. Det känns som om att jag tidigare lagt alldeles för mycket energi på mina hatobjekt och att dela ut idiotstämplar till höger och vänster.

Med nöje!


RSS 2.0