16

När jag var 16 år irrade jag runt utan eftertanke och utan något som helst grepp om tillvaron. En naiv outvecklad tonåring med framtidsdrömmar och med förhoppning om att livet skulle bli lika lätt som i yngre dagar. Andra skrev i 16-årsåldern låtar som nått stor framgång över hela världen och fått uppskattning från alla världens hörn. Låtar som verkligen står för och beskriver någonting.


Jackson Browne - These days
Helt otroligt att en 16-åring kan skriva en lått om nostalgi och jämförelser mellan då och nu. Helt klart i en klass för sig.


The Kooks - Naive
Sångaren Luke Pritchard skrev denna jättehit när han var 16. Inte lika stor eftertanke kanske bakom som i föregående men ändå en grym låt, här i akustisk version. Härliga accenten dessutom. Kan dessutom vara värt att nämna att han varit ihop med underbara Katie Melua, en klar merit.


The Kooks - Konk

En magisk debutplatta ger självklart skyhöga förväntningar på nästföljande album. I fallet The Kooks motsvaras förväntningarna på nya skivan helt och hållet, vilket egentligen är ganska konstigt då man jämför med deras första platta som är briljant rakt igenom. Jag gick in med inställningen att det är i stort sett omöjligt, åtminstone enligt min mening, att kunna toppa mästerverket Inside In/Inside Out. Det medförde att jag inte riktigt kunde uppskatta den första genomlyssningen fullt ut, men efter några dagar kan jag bara konstatera att Konk är grym. Den kommer antagligen inte väcka lika mycket känslor och engagemang hos mig som Inside In/Inside Out har gjort men ändå en självklar plats i mp3:n en lång tid framöver. Just att de klarar av att hålla en jämn hög nivå under hela skivan är riktigt imponerande och något jag även reagerade på vid debutplattan, starkt rakt igenom. Enkla men underbara popmelodier tillsammans med sångaren Luke Pritchards charmiga röst är oemotståndligt och placerar sig i hjärtat. Jag kan inte annat än älska detta band, så sjukt jävla bra! Lycklig.


Jag hittade för övrigt en ganska skön beskrivning av dem levererat av redaktören för Nöjesguiden, Carl Reinholdtzon-Belfrage: "Ett Babyshambles för den intelligenta generationen."

 

Två låtar från nya skivan:


Always where I need to be


Mr. Maker

Wake up, it's a beautiful morning

Allting blir vad man gör det till. Jag vill vakna upp till regnbågar, fanfarer och välförtjänta hyllningar, men det kommer inte gratis, man måste slita för att få det man vill ha. Motivation krävs för att kunna prestera och leverera tillfredsställande prestationer. Det är bara att hugga tag i saker och ting, allting kan nås så länge man ger sig fan på det, aldrig ge upp, imorgon vänder det.. Denna låt borde jag spela varje morgon, där dagen gryr, där optimismen är som högst och du ännu inte mött några motgångar, den ger dig kraft att producera och leva. Nu ska jag spåna vidare på min livsförsäkring, min sitcom, om det jag skulle vilja vara, det jag föraktar och det jag drömmer om, mitt produktiva jag levererar.

Svensk indiepop

Tack vare myspace har jag på senare tid kunnat utöka mitt egna förråd av svenska indiepopgrupper, för många finns det, alternativt har funnits, ute i landet. Trevligt att kunna blanda det typiskt brittiska soundet med inspirerad svensk dito.

Gruppen med det sköna namnet Southside Stalkers ifrån Stockholm har levererat den sköna låten Five.Friska Viljor har bland annat varit förband åt The Shout Out Louds och spelat en hel del i både Storbrittanien och Tyskland. Inte för att jag är någon jättestor supporter till falsettsång men.. Tyvärr endast en inspelning från någon festival.


Popsicle var en grupp från Norrland som var populära och kända under 90-talet, notera att sångaren är bekante Andreas Mattsson. Denna låt blev en stor hit, till och med tillräckligt stor för att spelas i ZTV, för visst är det deras symbol uppe i hörnet?!


The Plan bildades av Broder Daniel-medlemmen Theodor Jensen, och är nu ensam kvar i detta projekt vad jag har förstått.


Som ni ser kan man hitta bra musikers tidigare projekt, jag hittade även ena halvan av The Knife's tidigare band, Honey is cool, som dessutom har haft Håkan H som trummis. Fast den musiken har jag aldrig förstått mig riktigt på.

Humor

Nattens nyanserade och genomtänkta inlägg om mitt förhållande och behov av klagomål till domarkåren inom fotbollen försvann oförklarigt från bloggrymden. Tur var väl kanske det även fast det faktiskt innehöll mer än bara galla över deras prestationer, men ödet ville inte att det skulle postas, då får man acceptera det. Som sagt, det mesta verkar gå emot mig just nu, därför behöver jag pigga upp mig själv med lite humor. Aha, tänker ni, han måste tänka på Björn Gustafsson, men nej, jag kan informera allmänheten om att det finns gott om andra komiker och roliga människor ute i världen. Som bakgrundsfakta kan man bara säga att dessa två muntergökar, Silverman och Kimmel, är ihop sedan länge. Här kan man verkligen snacka om att bjuda på sig själv. Merparten har säkerligen redan sett det här men det får vi blunda för.

Börja med att kolla på denna:


Och avsluta med att se svaret från Jimmy Kimmel:

Electric President

Veckans återupptäckt blev härliga två-mannabandet Electric President och deras låtar som främst under föregående år rullat väl och länge i min högtalare. Välrytmiskt och trallvänligt i dess enklaste form, dessutom klara influenser från framförallt The Postal Service, absolut inget fel med det. Välgjort, finurligt och elegant är en bra beskrivning över de två unga grabbarnas låtar. Den lågmälda sången gör sig perfekt mot akustiska gitarrer, trumrytmer, bildörrar och det elektroniska. Under den sedvanliga researchen upptäckte jag nu också att den kanske mest framträdande av de två kreatörerna i bandet, Ben Cooper, har producerat eget material under namnet Radical Face, ska helt klart kollas upp. Ni andra för nöja er med lite smakprov från youtube, låten Insomnia har för övrigt spelats i O.C. vid minst ett tillfälle om någon känner igen tonerna. Stundtals helt genialiskt
Grand Machine No. 12


Insomnia

"If you want to make God laugh, tell him about your plans."

Min känslomässiga och mentala formkurva pekar för tillfället rakt nedåt, det känns som att all min motivation, känsla för vad som är rätt och fel samt positivitet bara runnit av mig, oavsett om det gäller prov, reklamfilm, träning, framtiden, utstyrsel eller nöjen. Det är helt enkelt inte kul just nu. Allt verkar gå emot mig, egentligen är det inte de mest stora orsakerna, jag trvis med vad jag än tar mig för och i alla möjliga sällskap, men i nuläget räcker det inte. Till råga på allt måste det självklart regna också, nästan inget kan göra mig mer deprimerad. Men då och då tränger sig några solstrålar och ljusglimtar fram som får mig att känna mig hel och sprudlande igen, det kan vara en diskussion, en snäll mening, en elak mening ;), ett uttalande eller en kommentar, filmsnutt, outfits, konst, påtaglig abstinens eller en låt. Idag gör Kate Nash mig glad, ett gyllene exempel på att man inte alltid ska avvisa en sång eller artist vid första försöket. Musik har en fin förmåga att kunna utvecklas och bli bättre för varje genomlyssning, eller sämre som den negative skulle muttra. Jag gillade inte alls denna låt första gången men numera är den en klar favorit. Underbar London-accent och härligt tonläge. Väldigt ung också ('87), är det artister som numera når framgång i yngre år eller är det jag som börjar bli gammal som blir förvånad när någon jämnårig eller i närheten slår igenom?!


Saturday Night

Den sedvanliga lördagseftermiddagarnas givna fotbollstittande utgick denna lata helg, matcherna kändes inte tillräckligt heta och dessutom bjöds det på en spännande film i någon grannkanal. I am Sam handlar om en ensamstående utvecklingsstörd fader, grymt skådespeleri, som strider för att behålla rättigheterna för sin dotter, vilket försvåras då dotterns IQ och kunskap överstiger pappans. Starkt och gripande som dessutom sätter tårkanalerna i rullning i denna film om kärlek och familjer som berör. Väldigt starkt också att följa advokatens utveckling under filmen, från strikt och misslyckad dissare till kärleksfull moder. Något av det bästa jag sett på ett väldigt bra tag, den tar sig in i hjärtat och stannar där. Stort plus även till soundtracket med en stor mängd olika tolkingar av Beatles, vilka Sam avgudar. Många sköna låtar.

Avslutade kvällen med Ett hus av sand och dimma och till en början var jag tveksam till att mata på med ytterligare en allvarlig film med klar risk för att beröra. Men handlingen kändes trots det allvarsamma spännande och trevlig. Den beskriver kulturkrockar och gapet mellan amerikaner och invandrare. Filmen tar inte ställning till någons sida men för egen del sympatiserar man mestadels med den amerikanska tjejen(, Iran-familjens seder och bruk är för mig helt främmande och oförståeligt för att jag ska kunna ta det till mig ordentligt. Åtminstone i detta fallet. Ännu en sorglig berättelse med ett inte lika lyckligt slut, oskyldiga och unga dödsoffer är bland det mest hemska som kan förekomma i filmvärlden.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att det nästan blev för mycket med två sorglig filmer som var svåra att smälta på en dag. För mycket tankar på för liten yta. Men ändå, två riktiga klassfilmer.
   

Två sköna grupper - Ett låtnamn

Två bra grupper, två fantastiska låtar - ett låtnamn.

The La's - There she goes

En riktig fet klassisker. Grym!


Babyshambles - There she goes

Man kan tycka vad man vill om Pete Doherty och hans vanor, men har är ju ett geni! Hela skivan är fruktansvärt bra och stilfull. En riktig poet.

You Cross My Path

Musikåret 2008 har alla möjligheter att bli precis hur bra som helst. Bland annat Blur, Death Cab For Cutie, Pete Doherty, The Doves, Franz Ferdinand, Oasis, Postal Service, U2 och The Verve bara för att nämna några. Räkna också med ett stort antal kända och mindre kända band och musiker som har stor potenital och är värda att kolla in. Tungt!

Mars rivstartade med att mina gamla favoriter The Charlatans la ut sin nya skiva för gratis nedladdning på sin hemsida, mycket tacksamt och populärt. Att släppa den gratis har tydligen varit tanken ändå från när de började skriva med förhoppningen om att leverera ett riktigt kvalitativt album utan b-sidor och tidigare uteblivna låtar. Trots att den blivit uppsnackad på förhand började jag lyssna med viss skeptis, risken var ju överhängande att de hade gått ner sig totalt. Aldrig har jag blivit gladare över att ha fel, efter ett antal genomlyssningar (första är alltid ganska intetsägande) är jag mycket imponerad och tillfredsställd. En riktigt bra platta med några härliga toppar med Oh! Vanity, A day for letting go, The misbegotten och titelspåret You cross my path. Nöjd som fan!

image23

No pictures!

I godan ro vandrade jag längs gågatan med ett kommande styrketräningspass i tankarna när jag blev stoppad av en man. A-ha, Greenpeace, tänker ni, men denna gång var det faktiskt Kuriren som ville åt mina tjänster. Han presenterade sig och sitt uppdrag, att ställa frågor om folks frisyrer, samtidigt som en kameraman frontade. Här fick jag för övrigt fantasier om en galen folkmassa, ett flertal journaliser med tillhörande blixtljus och mitt säkerhetsteam som ropar "no pictures" och motar bort skvallertackorna. Många tankar flög igenom mitt huvud vid denna tidpunkt, av vilken anledning valde reportern mig?! Ska jag ta det som förolämpande eller uppskattning? På ett sätt skulle jag även behöva lite uppmärksamhet i tidningarna, mina tidigare framträdanden är lätträknade, eller obefintliga, förutom något inför-matchsnack i Humlegården innan DIF-Juventus för ett gäng år sedan som endast sändes i TV4-Stockholm. Dessutom uppkom en liten lockande möjlighet till att provucera. Efter en del betänketid valde jag dock, som den sanna ungdom jag är, att säga "Nej, jag pallar inte!". Anonym som jag är rätade jag mig in i ledet igen. Dock kunde jag självklart inte låta bli att sätta mig på en illaluktande bänk några meter bort för vidare iakttagelser. Jag var nyfiken på vilka som skulle bli deras nästa offer, kanske skulle jag då få rätsida på om de sökte snygga eller utstickande. Kalla det osäkerhet om ni föredrar, jag var endast intresserad av vilka de skulle plocka. Och nej, det gav inga tydliga svar.


Under den närmaste timmen klämmandes på bollar och pinnar på gymmet funderade jag dock på hur jag skulle ha beskrivit min frisyr, något som jag tar för givet var en av de efterföljande frågorna från reportern. Jag kom fram till detta: "Genom min frisyr vill jag uttrycka det sofistikierade och vilda i min personlighet." Fritt för egna tolkningar ;)


Ikväll har jag tänkt att lyssna igenom The Charlatans nya album för första gången, rapport kommer antagligen senare. Perfekt uppladdning inför en riktig rysare i form av Milan-Arsenal, come on Gunners!


Roads

Jag lufsar vidare längs vägkanten i snålblåsten och vårsolen bländande i ansiktet. Jag blundar för några sekunder och njuter. Njuter av den friska luften, den vackra naturen och känslan av orubbat lugn som sprider sig i min kropp. Men som allt annat i livet varar det inte länge, vi kommer fram till vägskäl som skapar osäkerhet och tvingar oss till beslut vi kanske inte alla gånger är redo att ta. Oförutsägbara vägar där vi måste våga ta första steget mot ovisshet och förändring. Eller så knatar du in på den vanliga, inkörda vägen där du är medveten om varenda grop och vattenpöl som smutsar ner dina rena sneakers. Där tryggheten väntar runt hörnet och du slipper alla obehagliga överraskningar. Kanske hittar du en ny, spännande genväg genom skogssnåret och finner ett smultronställe så vackert och fridfullt som i de bästa av sagor. Förr eller senare, frivilligt eller under tvång, tar du en annan väg mot det outforskade och oupptäckta. Mot nya erfarenheter och skrönor eller mot misslyckande och pinsamheter. Men tryggheten finns alltid kvar, du kan alltid vända om och vandra tillbaka längs vägen eller återvända långt senare om det känns välbehövligt. Vägskälet kan vara framtiden men också något mycket mindre men ändå väsentligt. Små saker i vardagen som ändå kan påverka. Själv skuttar jag allt som oftast vidare i trygghetens fotspår men avfarten mot det främmande och oberäkneliga blir allt mer lockande, och någon gång har jag kommit så långt som halvvägs och vid ett fåtal tillfällen har jag utforskat dess yttre delar under noggrann uppsikt och med tindrande ögon och simmat i det okändas klara vatten, lockande och skrämmande. Jag vandrar vidare längs vägen, snart dyker det upp nya möjligheter och avfarter.


RSS 2.0